מיגרנה 28.03.2024

הקשר בין מיגרנה למחלת כלי דם קטנים במוח

הקשר המורכב בין מיגרנה וסימנים של מחלת כלי דם קטנים במוח (CSVD) נחקר בקרב צעירים עם מיגרנות אפיזודיות ובהשוואה לאנשים עם כאב ראש מסוג מתח (TTH). הנה התוצאות

שינויים בחומר הלבן במוח. אילוסטרציה

במחקר מקרה-ביקורת שמטרתו לחקור את הקשר המורכב בין מיגרנה וסימנים של מחלת כלי דם קטנים במוח (CSVD), החוקרים התמקדו במיגרנות אפיזודיות בצעירים בהשוואה לאנשים עם כאב ראש מסוג מתח (TTH) וביקורות בריאות.

המוטיבציה למחקר נובעת מההשערה שפתולוגיה במיקרוסירקולציה, שעלולה להופיע כנגעים תת-קליניים, ממלאת תפקיד משמעותי בפתופיזיולוגיה של מיגרנה. מחקרים קודמים התייחסו חלקית לקשר זה, אך ייתכן שהממצאים שלהם הושפעו מגורמים מבלבלים שונים. לפיכך, בדיקה מקיפה הכרחית כדי להדגים באופן מהימן את הקשר בין סימני מיגרנה ומחלת כלי דם קטנים.

במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת European Journal of Pain, החוקרים ביקשו להשוות מאפייני תמונה ברורים של נזק מיקרווסקולרי בין מיגרנות אפיזודיות בצעירים, אנשים עם כאב ראש מסוג מתח וביקורות בריאות.

על ידי גיוס משתתפים ממרכז כאבי ראש שלישוני, החוקרים העריכו את סמני ההדמיה השונים של נזק מיקרווסקולרי ומאפיינים בסיסיים בקרב 48 מטופלים עם מיגרנה, 32 אנשים עם כאב ראש מסוג מתח ו-49 ביקורות בריאות, עם גיל חציוני של 32 שנים ו-58.7% נשים. נעשה שימוש בניתוח רגרסיה ליניארית רב-משתנית כדי לזהות את גורמי הסיכון להפרעות בהדמייה בקבוצת המיגרנה.

מתוצאות המחקר עולה כי המטופלים עם מיגרנה הראו דפוס מובהק של עצימות יתר החומר הלבן (WMHs) ומספר החללים של Virchow-Robin (VRSs) בהשוואה לבקרות בריאות, ללא ממצאים של נגעים דמויי אוטם לקוני (ILLs) או מיקו-דימומים מוחיים (CMBs).

גורמים כמו גיל, רמת השכלה גבוהה יותר (β = -2.23, WMHs lobar), משך התקף ארוך יותר (β = 3.81, WMHs lobar) ותדירות התקף גבוהה יותר זוהו כגורמי סיכון בלתי תלויים המשפיעים על ציון Scheltens ונפח עצימות החומר הלבן במיגרנות. בנוסף, נוכחות של אאורה (β = −2.389), תדירות התקף ורמת השכלה היו קשורים למספר החללים של Virchow-Robin.

החוקרים סיכמו כי מיגרנה קשורה לעצימות יתר של החומר הלבן ולמספר החללים של Virchow-Robin. כמו כן, אאורה, משך התקף, תדירות התקף, גיל ורמת השכלה נמצאו כגורמי סיכון להפרעות הדמיה של מחלת כלי דם קטנים במוח בקרב צעירים עם מיגרנות אפיזודיות. ממצאים אלה מדגישים את החשיבות של התחשבות בגורמים אלה בעת הערכת הסיכון והנוכחות של מחלת כלי דם קטנים באנשים עם מיגרנה.

מקור:

Zhang, Y., Li, Y., & He, L. (2024). Correlation between migraine and cerebral small vessel disease: A case–control study. European Journal of Pain, 28, 551–564. https://doi.org/10.1002/ejp.2199

נושאים קשורים:  מיגרנה,  מחלת כלי דם קטנים במוח (CSVD),  עצימות יתר של החומר הלבן (WMHs),  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו