במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics and Gynecology, החוקרים ביקשו לגלות פרופילי חלבוני פלזמה בדגימות דם טרום ניתוחיות הקשורים לסיכון להחמרה, או כאב אגני מתמשך, לאחר ניתוח בקרב מתבגרות וצעירות עם אנדומטריוזיס.
עוד בעניין דומה
החוקרים ביצעו ניתוח פרוספקטיבי שכלל 142 משתתפות עם אבחנה של אנדומטריוזיס שאושר בלפרוסקופיה ממחקר הבריאות של נשים - מחקר תצפיתי מגיל ההתבגרות ועד לבגרות עם גיוס משתתפות בין השנים 2012–2018.
דגימות ביולוגיות ונתוני מטופלות נאספו באמצעות כלים מותאמים של פרויקט ההתאמה של פנוטיפ וביובנקינג של קרן המחקר לאנדומטריוזיס. בדם שנאסף לפני צריבה או כריתה לפרוסקופית של האנדומטריוזיס, החוקרים מדדו בו-זמנית את הרמות של 1,305 חלבוני פלזמה, כולל סמנים לחסינות, אנגיוגנזה ודלקת, באמצעות SomaScan.
כאב אגני פוסט-ניתוחי מחמיר או מתמשך הוגדר ככאב חדש, מתמשך (כלומר, יציב) או החמרה בחומרה, בתדירות או בהפרעה מתמשכת לחיים של דיסמנוריאה או כאב אגני לא מחזורי שנה לאחר הניתוח בהשוואה למצב לפני הניתוח.
החוקרים חישבו יחס סיכויים ורווחי בר סמך של 95% באמצעות רגרסיה לוגיסטית מותאמת לגיל, מדד מסת גוף, מצב צום ושימוש בהורמונים בעת לקיחת הדם. בוצע ניתוח Ingenuity Pathway Analysis וניתוח STRING לזיהוי מסלולים פתופיזיולוגיים ואינטראקציות חלבונים.
הגיל החציוני בעת לקיחת הדם היה 17 שנים (טווח בין-רבעוני, 15–19 שנים) ורוב המשתתפות היו לבנות (90%). לכולן היו רק נגעים שטחיים פריטוניאלים וטופלו בכריתה או צריבה. שנה לאחר הניתוח, הכאב האגני החמיר או נמשך אצל 76 (54%) מהמשתתפות עם אנדומטריוזיס, בעוד שהכאב האגני השתפר אצל 66 (46%).
תוצאות המחקר הדגימו 83 חלבונים הקשורים להחמרה או כאב אגני מתמשך שנה לאחר הניתוח (nominal P<.05). בהשוואה לאלו עם כאב אגני שהשתפר שנה לאחר הניתוח, אלו עם כאב אגני מחמיר או מתמשך היו בעלות רמות גבוהות יותר של אנטיגן CD63 (יחס סיכויים, 2.98 [רווח בר סמך של 95%, 1.44–6.19]) ו-CD47 (יחס סיכויים, 2.68 [רווח בר סמך של 95%, 1.28–5.61]), אך עם רמות נמוכות יותר של חלבון Sonic Hedgehog (יחס סיכויים, 0.55 [רווח בר סמך של 95%, 0.36–0.84]) בדם לפני הניתוח.
בנוסף, מסלולים הקשורים לנדידת תאים היו במגמת עלייה, ומסלולים הקשורים לאנגיוגנזה היו במגמת ירידה בקרב אלו עם כאב אגני מחמיר או מתמשך לאחר הניתוח בהשוואה לאלו עם כאב משופר.
כאשר בחנו את השינוי ברמות החלבון מהמצב לפני הניתוח למצב לאחר הניתוח ואת הסיכון הבא לכאב פוסט-ניתוחי מחמיר או מתמשך במעקב של שנה, נצפה כי עלייה ברמות חלבון Sonic Hedgehog מהמצב לפני הניתוח למצב לאחר הניתוח היתה קשורה לעלייה פי 4 בסיכון לכאב פוסט-ניתוחי (יחס סיכויים [רבעון 4 לעומת 1], 3.86 [1.04–14.33]).
לסיכום, החוקרים זיהו חלבוני פלזמה ומסלולים הקשורים להחמרה או כאב אגני מתמשך בטיפול ניתוחי של אנדומטריוזיס בקרב מתבגרות וצעירות, אשר עשויים לסייע במידור הסיכון של נשים עם אנדומטריוזיס.
מקור: